FAQ
Wat is nu precies het verschil tussen samenhuizen en co-housen?
Een heel belangrijke vraag want deze 2 termen worden heel vaak door elkaar gebruikt.
Bij samenhuizen deel je echt een woning met je huisgenoten en leef je zoals in een gezin. De ruimtes die je privé hebt zijn heel beperkt (minstens een slaapkamer). Er zijn veel gemeenschappelijke ruimtes. Je deelt samen ook oa de leefruimte en de keuken, mogelijk ook het sanitair.
Bij co-housing heb je een eigen unit ter beschikking waar je volledig zelfstandig kan leven. Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Welke deze ruimtes zijn verschillen van project tot project.
Wil je graag een oplijsting van alle voor- en nadelen van beide woonvormen is het interessant om een online sessie bij te wonen. Deze plannen we maandelijks. Kijk hiervoor op onze activiteitenkalender.
Tot welke leeftijdsgroep richt ANS zich?
ANS richt zich tot iedereen, ongeacht de leeftijd, die interesse heeft in het delen van een woning. Belangrijk is dat je dit niet enkel uit financieel aspect overweegt.
Hoeveel kan je maandelijks besparen als je samenhuist?
Dit is afhankelijk van heel wat factoren zoals: de aard van de woning (bv appartement of villa), het aantal huisgenoten, je huidige manier van leven (bv als je weinig tijd hebt en/of niet graag kookt gaat er mogelijk een stevige hap van je budget naar afhaal en uit eten gaan), afspraken die je maakt met huisgenoten (bv delen van huishoudspullen en machines, gezamenlijke aankopen),…
Je spaart sowieso heel wat uit op nutsvoorzieningen (heel wat vaste kosten per domicilieadres die je anders alleen betaalt) en verder maandelijks ook op TV, internet, telefonie, poetsdienst,… Jaarlijks bespaar je vooral op verzekeringen (brand, aansprakelijkheid, familiale en mogelijk ook auto als je die zou delen). Denk echter ook aan onderhoud en herstellingen, abonnementen die je kan delen, opfrissing en inrichting van gemeenschappelijke ruimtes,….
Indien gewenst maakt ANS voor jou een persoonlijke berekening van het financieel voordeel dat je maandelijks kan doen. Dat is één van de diensten die vervat zit in het verkenningspakket.
Met welke financiële weerslag dien je rekening te houden als je een uitkering ontvangt?
Wie samenhuist met 1 of meerdere huisgenoten, gedomicilieerd op hetzelfde adres, wordt aanzien als samenwonend. Dit heeft enkel een financieel gevolg voor wie een vervangingsinkomen geniet. Wie een werkloosheids- of ziekte-uitkering ontvangt zal maandelijks minder netto ontvangen. In de meeste gevallen zal het maandelijks financieel voordeel dat men doet echter groter zijn dan het verlies van uitkering.
Er is geen weerslag op belastingen. Iedere huisgenoot vult zijn/haar belastingaangifte afzonderlijk in.
Als je kan aantonen dat iedere bewoner een autonome huishouding vormt vermindert je uitkering toch niet?
De uitkeringsinstantie beschouwt de bewoners als samenwonend. Je kan dit inderdaad betwisten. Meer hierover vind je op de website van Samenhuizen.
Weet echter dat ANS deze visie niet volgt. Wie kiest om te gaan samenhuizen maar volledig naast elkaar gaat leven dan komen de voordelen van samen een woning te delen niet of veel te weinig aan bod. De begeleiding van ANS focust zich hoofdzakelijk op het echt samenleven zoals in een gezin.
Is het noodzakelijk om een huishoudelijk reglement op te maken? En zo ja, wat neem je hier allemaal in op?
Een huishoudelijk reglement dient eigenlijk om in de schuif te leggen en er nooit aan te komen. En toch is het heel belangrijk dat dit voorzien wordt. Hoe dit opgemaakt wordt en wat er best allemaal in voorzien wordt zal uitvoerig aan bod komen tijdens de opstartfase.
Waaruit bestaat de persoonlijke begeleiding bij het starterspakket?
Deze is volledig afgestemd op uw project en/of uw woning. Tijdens het eerste gesprek wordt er nagegaan in hoeverre je klaarheid hebt in je eigen project (Welke visie wil je uitdragen? Welke mensen wil je aantrekken? Welke prijzen ga je hanteren? Hoe ga je je woning optimaal indelen?…..) Verder reikt Annick je tools aan om de juiste bewoners te vinden en/of om kandidaat bewoners te screenen. Ook wordt het belang van een huishoudelijk reglement besproken en wordt een standaardversie overlopen. De verdere begeleiding wordt afgestemd op uw wensen. Alleszins krijgt u ook allerhande tips aangereikt om uw samenhuisproject succesvol te maken.
Waar kan ik gelijkgestemden ontmoeten? Mensen die ook op zoek zijn naar een plek en/of huisgenoten met wie het kan klikken.
Op de zoekertjespagina van Samenhuizen kan je gericht op zoek gaan.
Er zijn heel wat Facebookgroepen waar heel frequent vragen en aanbiedingen gepost worden. Vooral op deze sociale media zijn het hoofdzakelijk jongeren (vaak net afgestudeerden) die een plek zoeken. De projecten met jongeren hebben meestal een tijdelijk karakter.
ANS wil ook woongroepen creëren waar men kiest om op lange(re) termijn samen te wonen. Het is dan heel belangrijk om eerst de nodige tijd te besteden aan het opbouwen van het juiste netwerk. De activiteiten die ANS organiseert zijn hiervoor een ideale manier.
Zou samenhuizen iets voor mij zijn?
Inderdaad, ‘Bezint eer ge begint’ is een must. Het kan een waardevolle oefening zijn om aan de hand van een vragenlijst jezelf beter te leren kennen. Je kan een online test doen of jij wel een geschikt persoon bent hiervoor.
Praten met mensen die hier ervaring mee hebben zal je heel veel bijbrengen.
Wat onontbeerlijk is: test het uit! Draai een weekje mee in een bestaand samenhuisproject. ‘Withoef aan de Heide’ biedt je die mogelijkheid. Je kan de Air B&B kamer boeken. Wie intekent op een verkenningpakket kan gedurende 6 overnachtingen (ontbijt inbegrepen) de Air B&B kamer boeken aan 50 % korting. Het is de bedoeling dan je gedurende die week mee draait als volwaardige bewoner. In dat geval zijn je middag- en avondmaal ook inbegrepen.
Ik woon in een veel te groot huis en ik overweeg om 1 of meer huisgenoten te zoeken. Hoe begin ik hieraan?
Je zit ongetwijfeld met een heel aantal vragen. En weet dat er nog veel meer komt bij kijken dan waar jij nu aan denkt. Bij ANS kan je terecht voor deskundige begeleiding met het opstartpakket. Een ideale manier om vooraf persoonlijk kennis te maken met Annick is deelnemen aan een ANS activiteit.
Hoe zorgen we ervoor dat alles altijd van een leien dakje blijft lopen in ons project?
Maak je geen illusies. Af en toe zal je als woongroep voor uitdagingen staan. Die uitdagingen zorgen er dan weer voor dat je als groep en als individu kan blijven groeien.
In een groep mensen waar ik niemand ken voel ik me onwennig. Mag een vriendin (ze heeft geen interesse in samenhuizen) mij vergezellen op één van jullie wandelingen?
Jouw vriendin is zeker welkom. Zij schrijft zich dan afzonderlijk in en betaalt (eveneens) de deelnemersbijdrage. Besef echter dat je in gezelschap van je vriendin wellicht minder contact zal maken met de andere deelnemers. En het is nu net de bedoeling dat we optimaal alle kansen benutten om gelijkgestemden te ontmoeten en te leren kennen. Bijt even door de zure appel. Annick zorgt voor een warme ontvangst. Je zal jezelf dadelijk op je gemak voelen.
Je vindt hier boven de antwoorden op een beperkt aantal vragen. Heb je andere vragen, wil je dieper ingaan op één van de situaties hierboven en/of wil je een klankbord? Schrijf je in op een ANS activiteit.